18. KOLESARSKI MARATON po DEŽELI CVIČKA

Po dveh letih premora zaradi koronskih omejitev je Rekreativno kolesarsko društvo Krško v nedeljo, 21. avgusta 2022, znova organiziralo kolesarski Maraton po deželi cvička, tokrat že 18. po vrsti, najlep[ega do sedaj.

Na Trgu Matije Gubca se je dopoldne zbralo veliko ljubiteljev kolesarjenja, skoraj 400 udeležencev ne le iz Posavja, ampak iz krajev širom po Sloveniji. Naj naštejemo kraje od koder so vse prišli kolesarit v Posavje: Idrija, Kočevska reka, Mokronog Škofije, Sava, Metlika, Novo mesto, Šentjernej, Ptuj, Velenje, Šoštanj, Kranj, Litija, Trbovlje, Straža, Divača, Šempeter, Celje, Škofja loka, Žalec, Mislinja, Grosuplje, Brusnice, Logatec, Mirna peč, Lovrenc na Dravskem polju, Griže, Maribor, Zagorje, Lendava Sv. Jurij ob Ščavnici, Trebnje, Komenda, Šmarje pri Jelšah, Škofljica, Žužemberk, Hrastnik, Trbovlje, Ljubljana in iz sosednjega Zaprešiča. Največ je bilo domačih kolesarjev. Izbirali so lahko med tremi (zaradi zapore ceste med Krško in vasjo in Čatežem ob Sav) nekoliko prenovljenimi trasami: daljšo 65-kilometrsko, krajšo 36-kilometrsko in otroškim »čričkovim« 6-kilometrskim maratonom. Vsak kolesar na krajši ali daljši trasi je prejel poleg majice ter vode, še majico, otroci pa so se poleg malice posladkali še s sladoledom. Vsi kolesarji so prejeli tudi medalje. Pred štartom sta jih pozdravila in nagovorila župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko in predsednik RKD Krško Luka Šebek.

Čeprav prireditev načeloma ni tekmovalnega značaja, so se najhitrejši seveda pošteno ‘udarili’ za zmage. Na daljši preizkušnji sta bila tako najhitrejša Sebastijan Deržič med moškimi in Vesna Alegro Baznik (nekdanja smučarska skakalka)med ženskami na daljši trasi ter Miran Gračner med moškimi ter Tina Zagorc med ženskami na krajši trasi. Pokal je prejela tudi najstarejša kolesarke Irena Berčon iz Trbovelj in najstarejši kolesar domačin Đuro Kovač. Pokal je prejela tudi najštevilčnejša, prav tako domača ekipa Pule. Vsi prejemniki pokalov so prejeli tudi penino in vina vinske Kleti Krško. Ob zaključku je organizator med udeleženci izžrebal več kot 70 nagrad, med drugim športna kolesarska očala podjetja Mint sport iz Krškega ter glavno nagrado kolo, ki ga je poklonil skupaj z društvom RKD Krško Matjaž Traven iz Kolesarskega centra Krško. Kolo je prejel Jani Petelinc iz Novega mesta. »Doživeli smo pravi kolesarski praznik celotnega Posavja. S svojo prisotnostjo je trud nas organizatorjev nagradilo lepo število kolesarjev. Želja je, da skozi leta še zrastemo v prireditev, na kateri preprosto ne moreš manjkati. Želimo si povezave s kakšnim drugim športnim in kulturnimi dogodki, ki bi dogajanje potegnilo v večer,« je po zaključku prireditve povedal Šebek in se zahvalil vsem prostovoljcem, članom društva, Mestni občini Krško ter drugim sponzorjem in donatorjem, ki so omogočili lepo prireditev.

RKD Krško se najlepše zahvaljuje tudi Mladinskemu centru Krško za ozvočenje, redarjem ob trasi, motoristom MK Ketna in Društvu ljubiteljev motorjev Matija Gubec ter zdravstveni službi, ki so poskrbeli za varnost vseh kolesarjev in kolesark. RKD Krško seveda že sedaj vabi kolesarje, da se tudi prihodnje leto, tretjo nedeljo v avgustu zopet udeležijo že 19. Maratona po deželi cvička.

Omenimo še sponzorje in donatorje, ki so omogočili izvedbo prireditve: Občina Krško, Občina Brežice, Avtoline Krško, Hidroelektrarne na spodnji Savi, Lastinski Pak, zdravstveni center Aristotel, I.H.S. sistemi Krško, Rajmax,Vinska klet Krško, Krovstvo, kleparstvo in tesarstvo Andrej Abram;

Deli naprej!