19. KOLESARSKI MARATON PO DEŽELI CVIČKA 2023 PONOVNO v KRŠKEM

Rekreativno kolesarsko društvo Krško bo tradicionalno, tretjo nedeljo v avgustu, organiziralo že 19. kolesarski maraton po deželi cvička s startom in ciljem v Krškem na Trgu Matije Gubca.

20. avgusta 2023 bodo zgodnje dopoldanske ure s startom ob 10:00 uri popeljale rekreacije željne na tri sposobnostim prilagojene kolesarske trase. Vožnja poteka po cestno prometnih predpisih.

Rekreativni kolesarji se bodo podali na veliki in mali kolesarski maraton v dolžini 70 in 40 kilometrov. Ob tem bodo za najmlajše kolesarje izvedli še otroški »Čričkov maraton« primernemu za male otroke oz. družine. 

PRIJAVNINE/NAGRADE:

VELIKI in MALI MARATON – 15 EUR (s kartico Slovenija kolesari 13 EUR) / majica, topel obrok, kolajna

ČRIČKOV MARATON – 10 EUR / sladoled, kolajna

NOVE TRASE (od 2022):

VELIKI MARATON: poteka na trasi Krško – Leskovec – Brege – Vihre – Gorenje Skopice – Krška vas – Cerklje ob Krki – rondo Križaj – Kostanjevica na Krki – Zameško – Smednik – Raka – Zavratec – Impoljca – Krško.

MALI MARATON: poteka na trasi Krško – Leskovec – Brege – Vihre – Gorenje Skopice – Krška vas – Cerklje ob Krki – rondo Križaj – Veliki Podlog – Krško.

ČRIČKOV MARATON: poteka na trasi mimo Stare vasi, Vrbine, križišče GEN v smeri desno po obvoznici mimo tovarne Krke in Celuloze, pod mostom polkrožno na glavni krški most in povratek nazaj na Trg Matije Gubca.

Maratona se ne glede na vremensko napoved udeležuje precejšnje število kolesarjev. Vreme organizatorjem služi že leta, vsako jutro se pred potekom maratona naredi lep sončen dan, ki privabi preko 450 kolesarjev in otrok. Prireditev je rekreativnega značaja in sodi v sklop akcije Slovenija kolesari 2023.

Predsednik društva Luka Šebek pred izvedbo kolesarskega praznika pričakuje: »Veseli smo, da vsako leto privabljamo množico udeležencev. Vsako leto razen manjših prask končujemo živi in zdravi, videvamo same zadovoljne obraze in poslušamo pohvale. S svojo udeležbo in besedami »…vidimo se ponovno naslednje leto…«, nas spodbujajo kolesarji iz celotnega Posavja, Dolenjske in celotne Slovenije, ki se k nam radi vračajo.  To nam daje dodatnega elana, da peljemo stvari iz leta v leto naprej.«

Vsi udeleženci, ki pridejo iz različnih koncev Slovenije, prejmejo toplo malico, vodo in spominsko medaljo. Najmlajši otroci na Čričkovem maratonu prejmejo sladoled in darilo organizatorja. Na maratonu tradicionalno podeljujemo tudi pokal za najstarejšega kolesarja in kolesarko. Podeljuje se pokal za najštevilčnejšo ekipo, poteka pa tudi žrebanje nagrad z gorskim kolesom kot glavno nagrado.

Rekreativno kolesarsko društvo nagrajuje tudi kolesarja, ki najhitreje prevozita ciljno črto trase velikega in malega maratona. Poudariti je potrebno, da je vožnja vedno prilagojena cestnoprometnim predpisom.

Prireditve se udeležujejo pomembne osebnosti iz političnega, gospodarskega in športnega življenja občine Krško. Sam start pospremi harmonikar z poznanimi vižami. Ob poskočnih zvokih Golice se kolesa precej lažje zavrtijo.

Tovrstna prireditev zahteva veliko mero dobre organizacije pri kateri pomaga precejšnje število ljudi. Organizatorji iz vrst Rekreativnega kolesarskega društva Krško so izjemno zahvalni vsem, ki na kakršen koli način prispevajo k izvedbi maratona. Brez donatorjev, redarjev, motoristov in zdravstvenih uslužbencev, ki skrbijo za varnost vseh kolesarjev in kolesark tovrstna prireditev ne bi bila izvedljiva.

Deli naprej!